Namakalni sistemi

Podnebne spremembe so povzročile spremembe klimatskih pogojev in potrebe po vodnih virih. Naravna oskrba rastlin z vodo v obliki padavin žal ne zadostuje. Le popolnoma avtomatiziran namakalni sistem zagotavlja enakomerno oskrbo z vodo.

Zakaj se sploh odločiti za namakalni sistem?

Avtomatiziran namakalni sistem zagotavlja enakomerno oskrbo z vodo.
Za namakalne sisteme se ljudje odločajo zaradi neenakomernih padavin in pomanjkanja časa. Travnate površine in rastline za rast potrebujejo vsakodnevno oskrbo z vodo, ki pa samo v obliki naravnih padavin ne zadostuje. V času sušnih obdobij lahko le z namakalnim sistemom zagotovimo ustrezno oskrbo travnatih površin in rastlin.

Popoln avtomatiziran podzemni namakalni sistem za zalivanje travne ruše vsebuje;

 • podzemne razpršilne enote z različnimi dometi,
 • alkaten cevi različnih premerov,
 • spojne elemente,
 • elektromagnetne ventile,
 • programsko uro,
 • indikator padavin.

Namakalna tehnika

Proizvajalcev namakalne tehnike danes ne manjka. Trenutno vodilni proizvajalci so Rain Bird, Hunter in Toro. Razlike med proizvajalci so minimalne. Izdelki se ne razlikujejo po načinu delovanja, temveč po kakovosti, materialih, oblikovanju oziroma zunanji podobi in seveda cenovnem razredu. Naročniki lahko sami izbirajo med različnimi proizvajalci in cenovnimi razredi materialov ter tehnike.

Izbira namakalne tehnike za optimalni sistem.

Montaža oziroma izdelava namakalnega sistema poteka v več fazah. Najprej je potrebno narediti načrt sistema, nato sledi izvedba del, med katere spadajo izkop, polaganje cevi, montaža razpršilcev, jaška, ure in indikatorja padavin, vrnitev zemljišča v prvotno obliko in nastavitve razpršilcev ter programske ure.

Pravilno projektiranje namakalnega sistema je izredno pomembno, saj bo le takšen sistem izpolnjeval osnovne kriterije, ki obsegajo; izbor ustreznih naprav in njihov pravilen razpored ter pravilno izbiro hidravličnega sistema in ustreznega upravljalnega sistema. Osnovno vodilo pri snovanju so tudi želje naročnika, kateremu moramo pravilno predstaviti prednosti in slabosti različnih tehnik zalivanja.

Izbor ustreznih naprav in njihov razpored

Razpored in domet razpršilnih enot je potrebno prilagoditi intenziteti zalivanja. Intenziteta zalivanja je količina vode, ki jo določen tip naprave v definiranem medsebojnem razporedu aplicira na površino v določenem časovnem obdobju (mm/m2).

Zaradi slabe razporeditve razpršilk lahko neenakomerno aplicirana voda povzroči nezadovoljivo ali pretirano zalivanje površin znotraj istega območja.

Z izborom ustreznih naprav lahko premišljeno kombiniramo namakanje z razpršilnimi enotami, kapljičnim sistemom in cevmi z vgrajenimi kapalkami na mestih, kjer je namakanje potrebno v območju rastlinskih korenin.

Pravilna hidravlika sistema

Projektiramo optimalne namakalne sisteme.

Hidravlično dimenzioniranje cevovoda mora temeljiti na dejanski kapaciteti priključka sistema na črpalko ali vodovod, tako da lahko razpršilne enote in kapalke delujejo pod optimalnim delovnim tlakom.

Posledica previsokega ali prenizkega tlaka na delih sistema je neenakomerno zalivanje. Previsok delovni tlak povzroča okvare na elementih namakanja.

Na linijah oziroma v ceveh, na katerih se nahajajo razpršilne enote, bi moral vladati optimalen tlak med 3 in 4 bare, tlak na linijah kapljičnega sistema pa bi moral biti med 1,5 in 2,5 bara.

Izbor ustreznega upravljalnega sistema

Avtomatika namakalnega sistema je sestavljena iz elektromagnetnih ventilov, ki so povezani s posamezno linijo razpršilcev in programsko enoto, ki upravlja s tuljavo ventila.

S pomočjo programske enote je mogoče nastaviti dneve zalivanja, čas in število dnevnih vključitev sistema ter dolžino delovanja posameznih ventilov.

Avtomatično upravljanje s sistemom za namakanje je učinkovitejše od ročnega vključevanja posameznih ventilov. Travnate površine je potrebno zalivati ponoči, saj dnevno zalivanje povzroča temperaturne šoke za rastline.

Priporočamo, da načrtovanje zaupate nam, saj se spoznamo na pomembne dejavnike namakanja.

Vzdrževanje namakalnega sistema

Vzdrževanje namakalnih sistemov.

Na letni ravni nudimo vzdrževanje in servisiranje namakalnega sistema. Pred prihodom hladnejših dni vaš sistem izpraznimo (iz cevovodov in razpršilnih enot spihamo vodo, da ne bi ta zmrznila in poškodovala sestavnih delov namakalnega sistema), spomladi pa ga spet "obudimo" in pripravimo na optimalno delovanje.

Galerija - Izvedba namakalnega sistema

Brezžični namakalni krmilniki

"Pametni" in ugodni namakalni sistemi.
Namakalni sistem upravljate s pametnim telefonom
Vprašajte nas

Vprašajte nas

Pošljite nam sporočilo iz spletnega obrazca oz. nas pokličite.
 • Telefon:
  02 771 1002
 • Mobilni telefon:
  041 604 014
  041 922 141

E-pošta:
martin.ciglar@gardona.si,
gardona.miha@gmail.com,
klaudija.ciglar@gardona.si

Poslovni prostor:
(DOMINO CENTER)
Trstenjakova 5a
2250 Ptuj

Zastopamo

 • Hunter - namakalna oprema
 • Rainbird - namakalna oprema
 • Oase - oprema za ribnike, potočke, fontane,...
 • Robomow - robotske kosilnice
 • Perfect Cool - notranji in zunanji sistemi za razprševanje vode.
 • Poliext - kvaliteten in ugoden spojni material za namakanje in oskrbo z vodo.
 • Barenbrug - najboljša travna semena
 • Gardena - oprema za vrt